[Week 1-12] NPTEL Introduction to Machine Learning Assignment Answers 2026

1. Which of the following is a supervised learning problem?

  • Grouping people in a social network.
  • Predicting credit approval based on historical data
  • Predicting rainfall based on historical data
  • all of the above

Answer : b, c

2. Which of the following are classification problems? (multiple options may be correct)

  • Predicting the temperature (in Celsius) of a room from other environmental features (such as atmospheric pressure, humidity etc).
  • Predicting if a cricket player is a batsman or bowler given his playing records.
  • Predicting if a particular route between two points has traffic jam or not based on the travel time of vehicles.
  • Filtering of spam messages

Answer : b, c, d

3. Which of the following is a regression task? (multiple options may be correct)

  • Predicting the monthly sales of a cloth store in rupees.
  • Predicting if a user would like to listen to a newly released song or not based on historical data.
  • Predicting the confirmation probability (in fraction) of your train ticket whose current status is waiting list based on historical data.
  • Predicting if a patient has diabetes or not based on historical medical records.
  • Predicting the gender of a human based on facial features.

Answer : a, c

4. Which of the following is an unsupervised task?

  • Learning to play chess.
  • Predicting if a new edible item is sweet or spicy based on the information of the ingredients, their quantities, and labels (sweet or spicy) for many other similar dishes.
  • Grouping related documents from an unannotated corpus.
  • all of the above

Answer : c

5. Which of the following is a categorical feature?

  • Number of legs of an animal
  • Number of hours you study in a day
  • Your weekly expenditure in rupees.
  • Branch of an engineering student
  • Ethnicity of a person
  • Height of a person in inches

Answer : d, e

6. Let X and Y be a uniformly distributed random variable over the interval [0, 4] and [0, 6] respectively. If X and Y are independent events, then compute the probability, P (max(X, Y ) > 2)

Answer : b

7.

Answer : b

8. What happens when your model complexity increases? (multiple options may be correct)

  • Model Bias decreases
  • Model Bias increases
  • Variance of the model decreases
  • Variance of the model increases

Answer : a, d

9. Based on a survey, it was found that the probability that a student likes to play football was 0.25 and the probability that a student likes to play cricket is 0.43. It was also found that the probability that a student likes to play both football and cricket is 0.12. What is the probability that a student does not like to play either?

  • 0.32
  • 0.2
  • 0.44
  • 0.56

Answer : c

10. Which of the following are true about bias and variance of overfitted and underfitted models? (multiple options may be correct)

  • Underfitted models have high bias.
  • Underfitted models have low bias.
  • Overfitted models have low variance.
  • Overfitted models have high variance.
  • none of these

Answer : a, d

0% Complete